Astım nasıl önlenir

07 Mayıs 2023 - 13:46 'de eklendi ve kez görüntülendi.
resim

Bir çocuğun astım geliştirip geliştirmeyeceğine genellikle hamilelik sırasında veya yaşamın ilk yıllarında karar verilir. Hava ve beslenme bu konuda önemli bir rol oynar.

Beklentilerle dolu olan Chiara (adı değişmiştir), Berlin’in varoşlarındaki bir binicilik ahırına doğru yola çıkar. Sekiz yaşındaki kız ata binmeyi çok seviyor. Yatağının üzerinde tahta bir at kafası asılıdır ve çarşafların üzerine uçan kısraklar basılmıştır.

Ancak binicilik dersi bu kez aniden bitiyor: Chiara’nın yüzü eyerde şişiyor. Gözleri yaşarmaya başlar, burnu akar. Endişelenen bir at çiftliği çalışanı aileyi arar. Daha sonra bir alerji uzmanı, Chiara’nın tam zamanında alındığını söylüyor. Astım krizi geçirmek üzereydi. Doktor bir alerji testi yapar: Chiara’nın derisinde at kılı bileşenleri için test edilen büyük kırmızı bir nokta oluşur. Ayrıca köpeklerin ve kedilerin tüylerine de tepki verir. Doktor astım spreyi verir. Chiara ata binmeyi bırakmalı, diye uyarıyor. Aksi takdirde sonu kötü olabilir.

Chiara için bu ciddi bir kesinti. Büyük bir şehir çocuğu olarak her yolculuk onun için özel bir şeydi, binicilik ahırlarını yalnızca ara sıra ziyaret ederdi. Ve böylece astımı da o zamana kadar fark edilmemişti, ancak Chiara’nın yüzünün bir kez çiftliğe yaptığı bir gezide ailesi açıklayamadan şişmesi gerçeği.

Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, Almanya’da 17 yaşın altındaki çocuk ve ergenlerin yaklaşık yüzde dördü astım hastası. Solunum yolu hastalığı nadiren tek başına ortaya çıkar, genellikle başka bir sözde atopik hastalığın sonucu olarak ortaya çıkar. Atopi durumunda, vücudun savunması zararsız doğal uyaranlara aşırı tepki verir. Bu, örneğin, genellikle doğumdan dört ila on iki ay sonra ortaya çıkan, daha çok nörodermatit olarak bilinen atopik dermatitte olur. Çocuklarda cilt kızarıklığı, yüz, el, kol ve bacaklarda kötü bir şekilde kaşınan kabarıklıklar ve ağlayan egzama görülüyor. Çocuklar, ağrıyan cildi daha da etkileyen ihtiyaçtan dolayı kendilerini kaşırlar. Saman nezlesi ve astım genellikle nörodermatiti takip eder.

Besin alerjileri de sıklıkla yaşamın başlangıcında ve astım gelişmeden önce kendini gösteren atopik hastalıklar arasındadır. Etkilenen küçük çocuklarda, örneğin, bağışıklık sistemi yer fıstığı, yumurta, süt veya buğdaya şiddetli bir tepki göstererek harekete geçer. Gıda intoleransının aksine, alerji tehlikelidir: damak şişebilir, çocukların nefesi daralabilir ve kan dolaşımı bozulabilir. Halihazırda gıda alerjisi olan çocukların daha sonra astım geliştirme olasılığı yüzde 35 daha fazladır. Bu, ABD’de 360.000 çocukla yapılan büyük bir anketin sonucudur.

Önleme en iyi ilaçtır

Yenidoğanda atopik dermatit ve daha sonra küçük bir çocukta gıda alerjisi veya saman nezlesi olası astım öncüleridir. Berlin Charité’de Alerji ve Pnömoloji Bölümü başkanı Susanne Lau, “Bu, solunum yolu hastalıklarının önlenmesi için önemli bir bulgudur” diye vurguluyor. “Atopik hastalıkların gelişmesini ve ardından çeşitli organlara yayılmasını önlemeye çalışıyoruz.”

Önleme şu anda astıma karşı en iyi ilaç olarak kabul edilmektedir – kalıtsal olmasına rağmen: anne veya babada astım varsa, çocuklarda astıma yakalanma riski iki katına çıkar. Chiara’nın annesi, küçüklüğünden beri astım ve hayvan kepeği ve çeşitli polenlere karşı alerjiden mustaripti. Düzenli olarak kortizonlu sprey kullanıyor ve her zaman elinde nefes darlığı için acil bir ilaç var. Chiara, dört yaşında nörodermatit geliştirdi. Doktorlar, en kötü semptomları hafifletmek için ona kortizonlu merhem verdiler. Ama şimdi Chiara’nın hayvan kılı alerjisi ve astımı var. Chiara’nın erkek kardeşi ise sağlıklı. Genel olarak, bir yatkınlığın mutlaka astıma yol açması gerekmez, çünkü çevresel faktörler ve yaşam tarzı da genlerin nasıl okunacağını belirler.

risk olarak sigara içmek

Kritik zaman penceresi doğum öncesidir. Lau, “Açık risk faktörleri, hamilelik sırasında sigara içmek ve pasif içiciliktir” diyor. Baba adayı sadece balkonda sigara içse bile hamile kadının karnındaki bebek için risk artıyor. İnce toz parçacıkları ve toplamda yaklaşık 4000 kirletici, giysilere ve saça yakalanır. Sigara içen kişi ister istemez riskli maddeleri sigaradan apartmana sürükler. Ve: Son nefesten 90 saniye sonra, nefes hala sigara dumanı içerir. Ortam havasındaki maddeler plasenta yoluyla çocuğa ulaşır.

Ancak sigara içmenin etkisi buzdağının sadece görünen kısmı: Havada bağışıklık sistemini yanlış yönlendirmeye teşvik eden birçok kirletici var. Sigara dumanına ek olarak, mevcut astımı kötüleştiren ve solunum yolu hastalıklarının gelişimini daha olası hale getiren her şeyden önce ozon ve nitrojen dioksittir. Böyle bir etki partikül madde için de tartışılmaktadır. Bu arada, kötü hava, astımın neden büyük şehirlerde kırsal kesimlere veya küçük kasabalara göre çok daha yaygın olduğunu da açıklayabilir. Çocuklar doğumdan önce ve özellikle ciğerleri henüz olgunlaşmakta olan ilk iki yılda ne kadar çok kirletici madde soluyorsa, altı yaşında akciğer fonksiyonları o kadar zayıflar. Basel Üniversite Hastanesi Klinik Araştırma Departmanından doktor Urs Frey yakın tarihli kapsamlı bir çalışmada bunu belirledi. Nitrojen dioksit ve astım arasındaki bağlantı özellikle açıktır. Nitrojen oksitler esas olarak araçların egzozundan geldiği için, ana trafik yollarından uzakta bir apartman dairesi tavsiye edilir. Bu mümkün değilse, en azından az trafik olduğunda odayı havalandırmalısınız.

Anne adayının nefesi, çocuğunun astım geliştirip geliştirmeyeceği konusunda belirleyici bir etkiye sahiptir. Dairede küf varsa ve ayrıca mobilyalardan ve halılardan solventler ve diğer kimyasallar buharlaşırsa risk artar. Dresden-Friedrichstadt Çocuk Merkezi’nden pnömolog Katja Nemat, hamilelik sırasında yeni mobilya satın alınmamasını tavsiye ediyor. Çünkü fabrikadan yeni çıkan mobilyalarda buhar eski mobilyalara göre daha fazladır.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.