Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?
Beslenme bozukluğundan veya genetik yatkınlıktan kaynaklanan kilo problemi kadın erkek birçok insanın baş etmeye uğraştığı bir sorun halini almıştır. İnsanlar fastfood dediğimiz yemek kültürünün hayatımıza daha çok girmesiyle de artış gösteren kilo problemi ile başa çıkmak için çareler arama telaşına girmiştir. Fazla kiloları ile başı dertte olan insanların araştırmış olduğu konuların başında diyet ve diyet çeşitleri gelmektedir. Ketojenik diyet nedir? Nasıl yapılır? Konusu da meraklılarının ilgiyle araştırdığı diyet türüdür.
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Düşük karbonhidrat ve yüksek yağlı beslenmeye bağlı bir diyettir. Bu şu anlama gelmektedir; karbonhidrat yerine protein ve yağ oranı yüksek besinler kullanılması sonucunda kandaki keton cisimleri yükselir. Bu durumda vücut kendi ürettiği keton cisimlerini enerji kaynağı olarak görmeye ve tüketmeye başlamaktadır. Özellikle sporcuların sıkça kullandığı bir diyet olan ketojenik diyet kullanımı ilk olarak 1920 yılında epilepsi hastalığını tedavi etmek amacıyla olmuştur.
Ketojenik Diyet Kimler İçindir?
Ketojenik diyet birçok birey için uygun olmakla birlikte;
- Nörolojik hastalığı olanlar; beyin tümörü, parkinson ve alzheimer hastaları için kullanmak olumlu yönde etki sağlamaktadır.
- Hormonal bozukluklara bağlı olarak gelişen metabolik hastalığı olanlar için kilo kontrolü sağlanması yoluyla hastalığa set oluşturacaktır.
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Özellikle son yıllarda çok ilgi gören ve kısaca keto diyeti olarak bilinen ketojenik diyet mutlaka bir uzman kontrolünde yapılmalıdır. Ketojenik diyet menüsü nasıl olmalıdır? sorusu ise bu diyeti yapmak isteyenler tarafından sıkça soruluyor. Ketojenik diyet listesinden karbonhidrat içeren hemen hemen tüm gıdaları çıkarmak ve yerine yağ oranı yüksek besinler tüketmek bu diyetin temelini oluşturur. Bu diyet listesinden çıkarılan karbonhidratlar denildiğinde akla gelenler;
Makarna, ekmek, basit şeker olarak nitelendirilen şeker türleri, meyveler, baklagiller, patates ve havuç gibi nişasta ve şeker içeren sebzeler neredeyse sıfıra yakın olarak tüketilmektedir. Diyet listesinden çıkarılan besinlerin yerine ise protein ve yağ bakımından zengin olan et, balık tavuk, kuruyemiş, krema, avokado, tereyağı gibi besinler tüketilmelidir.
Uygulamaya başlandığında ağız kuruluğu, sık idrara çıkma ve ağız kokusu gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Ketojenik diyet sırasında bol su tüketimi ihmal edilmemelidir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.