05:00 - Android’den iPhone’a Geçmeyi Düşünenlerin Bilmesi Gerekenler
20:38 - Vücut ısısı nasıl düzenlenir
13:01 - Gelinim Mutfakta 1132.Bölüm Yeni Bölüm 05 Mayıs Salı Tek Parça İzle!
12:52 - Gelin Evi 1066.Bölüm Yeni Bölüm İzle! 05 Mayıs Salı
12:44 - Hicran 117.Bölüm Yeni Bölüm Tek Parça İzle! 02 Mayıs Salı
12:58 - Hangi Spor Aleti Kaç Kalori Yakar
12:47 - Hangi Spor Vücudu Sıkılaştırır
11:42 - MODA VE TEKNOLOJİ
17:52 - Yaşlılar da Hareket Gereksinimi
Kanser; vücutta işlevsel olarak göreve hazır bulunan hücrelerin belirli bir süreçte tümör hücrelerine dönüşmesi neticesinde kontrolsüz bir şekilde çoğalması durumudur. Bir süre sonra kontrol dışı çoğalan bu hücreler, vücuttaki diğer organlara sıçrayabilmektedir. Çağımızda kanser hastalığı hem ülkemizde hem de dünyada en tehlikeli ve yaygın hastalık olarak bilinmektedir. Bütün kanser vakalarının geçmişi incelendiğinde, hastalığın yalnızca % 5-10’u genetik kusurlar ile bağlantılı olduğu görülürken geriye kalan 90-95%’nin sebebi çevresel faktörler olduğu görülmektedir. Bu yazıda kanser türleri içerisinde yaygın olarak görülen mesane kanseri ile ilgili olarak en çok merak edilen soruların cevaplarını detaylı bir şekilde bulunmaktadır.
Böbreklerden başlayıp idrar yollarında kendini gösteren mesane kanseri, özellikle kanser hastalıkları içerisinde ikinci sırada karşılaşılan kanser türü olarak bilinmektedir. Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar neticesinde mesane kanseri için ölüm oranı %70 gibi yüksek bir yüzdeye sahiptir. Ancak bu kanser türünde hastalık ile ilgili oluşumlar tekrar etmeye meyillidir. Mesane kanserine yakalanan hastaların %30’u ise ilk olarak vücudun kas dokularına, devamında ise vücudun geri kalanına yayılma potansiyeli olan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Genellikle hasta profili incelendiğinde erişkin yaş gruplarının hastalığa yakalanma sıklığının yüksek oranlarda olduğu görülmektedir. Hastalık; cinsiyet temel alınarak incelendiğinde, erkeklerde mesane kanserinin görülme sıklığı kadınlara oranla daha yüksek seyretmektedir. Türkiye çapında yapılan araştırmalar sonucunda, mesane kanserinin kadınlarda 13. sırada erkeklerde ise 3. sırada olduğu bilinmektedir.
Araştırmalar neticesinde mesane kanserinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bu hastalığa sebep olabilecek bazı risk içeren faktörler bulunmaktadır. Örnek olarak, sigara kullanımı mesane kanserine neden olan ve yaygın olan risk faktörlerinden biri sayılmaktadır. Sigara kullanan bireylerin sigara kullanmayan bireylere göre mesane kanserine yakalanma oranı 4 ile 7 kat aralığında değişmektedir. Sadece sigara kullanan bireyler değil, aynı zamanda pasif içiciler de mesane kanseri riski bulunmaktadır. Özellikle belir bir yaştan sonra daha sık gözlemlenen mesane kanserine yakalanan bireylerin yaşı 50 ve üzerindedir. Hastalık cinsiyet açısından incelendiğinde erkeklerin mesane kanseri olma ihtimali kadınlara oranla 3 veya 4 kat daha fazladır. Gözlemlenen bulgular neticesinde, sigara kullanan kadınlarda mesane kanserinin görülme sıklığı yüzde olarak artış gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra, kadınların mesane kanseri nedeniyle ölüm ihtimalleri erkeklere oranla daha fazla olmaktadır. Boya, deri, tekstil, kimya gibi baskı endüstrisinde maruz kalınan kimyasal ürünler de mesane kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır.
Mesane kanseri veya mesane tümörü olarak bilinen hastalığın belirtileri;
– Hematuri,
– Ani bir şekilde kendini hissettiren idrar yapma isteği,
– İdrara çıkarken zorlanmak,
– İdrar esnasında ağrı ya da acı hissiyatının oluşması,
– Sürekli idrara çıkma isteği,
Mesane kanserinin en önemli belirtilerinden biri idrardan kan gelmesi durumudur. Görülen diğer belirtiler ise mesane taşı ya da enfeksiyon gibi hastalıklara bağlı olarak gelişebilmektedir. Ancak idrar esnasında doğrudan kan gelmesi mesane kanserinin belirtisi olarak görülmektedir. Gözlemlenen bazı vakalarda kanser hastalığı ilerlese dahi hiçbir belirti fark edilmeyebilir. İleri seviyelerde oluşan bacak, sırt, karın ağrısı, iştahsızlık ve de ani şekilde meydana gelen kilo kayıpları gibi belirtiler kanser hastalığının metastaz evresinde olduğu anlamına gelmektedir. Metastaz durumuna göre, ağrı oluşan vücuttaki bölgeler hastadan hastaya değişkenlik göstermektir. Daha nadir olarak gözlemlenen idrara çıkarken yanma hissiyatının oluşması gibi pek de tanı konulamayan yakınma durumları da mesane kanserine bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Buna rağmen idrara çıkarken yanma ya da kanama gibi hasta şikayetleri her zaman mesane kanseri belirtisi olarak görülmemelidir. Adet ya da enfeksiyon gibi sebeplerle de meydana gelen bu şikayetler için tanı konulması amacıyla sağlık kuruluşlarından yardım alınmalıdır.
Hastalığı tanımlayabilmek için yapılan testler neticesinde hastalığın hangi evrede ve derecede olduğu saptanmaktadır. Gözlemlenen bulgular neticesinde, hastalık evresi ve derecesine göre tedavi şekli uygulanmaktadır. Hastalığın mesane organının kas dokularına kadar ilerlememiş olduğu saptandığında ya da düşük derecede olan hastalıklar ile ilgili olarak sistoskopi eşliğinde yapılan TUR operasyonu sayesinde kanserli doku vücuttan çıkarılmaktadır. Bazı zamanlarda ve uygun koşullar oluştuğunda yapılan bu işlem sistoskopi esnasında dahi yapılabilmektedir. Hastaların düzenli kontrollerinin ardından kanserin tekrardan ortaya çıktığının anlaşıldığı durumlarda, hastalığa hızlı ve ani müdahale şansı artmaktadır. Kas dokularına kadar ilerleyen ancak lenf bezlerine veya organlara kadar yayılmamış olan kanser hastalıklarında tedavi olarak radikal sistektomi işlemi uygulanmaktadır. Bu tedavi şekli ile prostat, mesane ve de lenf bezleri alınmaktadır. Hastanın kendi idrarını biriktireceği ya da depolayacağı yeni bir türde mesane veya doğrudan olmak üzere cilde yerleştirilmiş olan bir torba ile idrarını iletmek için bağırsaklar yardımıyla bir kese yapılmaktadır. Bazı durumlarda hastaların tedavisi cerrahi yöntemlerin yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi ile birlikte uygulanabilmektedir. Metastatik olarak bilinen yani başka organlara ya da lenf bezlerine yayılan hastalıklarda ise tedavi olarak tüm vücuda yönelik kemoterapi uygulanmaktadır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.