Puko Döngüsü Nasıl Yapılır?

Puko Döngüsü Nasıl Yapılır? Genellikle Endüstride kullanılan bu yöntem, üretimde ya da satışta olması fark etmeksizin bir işletme faaliyeti içerisinde israfı önlemeyi, verimliliği arttırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Dört bölümden oluşan bu yöntem şu başlıkları içermektedir.
l Planla
l Uygula
l Kontrol Et
l Önlem Al
1) Planla
Endüstride kullanılan bu PUKÖ döngüsünün ilk adımıdır. Bu adımda hedefler, hedefe giden yolda gerekli olan bütçe, iş gücü belirlenir. Kimin nerede, ne zaman, hangi işleri hangi görev ile yapacağı konusunda uzlaşılır. Hangi ürüne ne kadar değer biçildiği, herhangi bir işlem için bütçeden ne kadar kaynak aktarıldığı ya da aktarılacağı özetle, bütün bir organizasyon bu adımda belirlenir. Mevcut riskler bu adımda öngörülebilir. Endüstri, varlığını bu adımdan itibaren oluşturmaya başlar.
2) Uygula
Endüstride kullanılan PUKÖ döngüsünün ikinci adımıdır. Bu adımda birinci adımda planlanmış bütün işlemler uygulanmaya dökülür. Planlama adımında oluşturulan çerçevede kalınarak işlem yapılır. Bu bölümde amaç sadece planları uygulamak olduğundan olağan dışı israf ya da risk oluşturan işlemler faaliyet sonuna bırakılır. Bu adımda uygulama sonuçlarını takip etmek daha kolaydır.
3) Kontrol Et
Endüstride kullanılan PUKÖ döngüsünün üçüncü adımıdır. Bu adımda hedeflerin ne kadarına ulaşıldığı, bütçenin açık mı yoksa fazla mı verdiği, atıl malzeme/iş gününün olup olmadığının kontrol ve tespitinin yapıldığı adımdır. Hedeflerde sapma olması halinde sorumlu kişiler bilgilendirilir, hedeflerde sapma olmaması halinde de uygulama işlemleri standart uygulama olarak kabul edilir.
4) Önlem Al
Endüstride kullanılan PUKÖ döngüsünün dördüncü ve son adımıdır. Bu adımda planlama ve uygulama adımları arasında oluşan farkların sebeplerini ve yine bu farkların çözümünün işlendiği ve çalışıldığı adımdır.
Bu dört adım Endüstri faaliyetlerinin her alanında aktif olarak kullanıldığında israf yapılmamış olacak, böylece verim kaybetmeden faaliyetlerine devam edecektir. Bunun sağlanması konusunda en önemli unsur, personel eğitimidir. O çarkın nasıl döndüğü ve dönmesi gerektiğini bilen personel, planların dışına çıkmayacak, maliyet arttırımı ya da verimsiz çalışma ile planların gerisinde kalmayacaktır. Diğer bir unsur, kullanılacak materyalin kaliteli olmasıdır. Planlamada işlenen konuların uzun vadeli olarak kullanılmasını bu materyallerin kalitesi belirleyecektir. Kalitesiz materyal kullanımı ekstra maliyetli olacağı gibi zamandan da israf ettirecektir.
Bu makalede bahsedilen her şey aslında planlamanın ne kadar önemli bir adım olduğunu göstermektedir. İnce eğirip sık dokumak hiç bir zaman faydasız değildir. Planlama bölümünde ne kadar sakin, ne kadar bir şeylerin farkında olarak çalışılırsa o kadar faydalı olunacaktır. Örneğin uygulama ekibi bu süreçte toplama bir ekip değil, bilinçli bir ekip haline getirilebilir, bu ekibin başına bu işte tecrübeli ve liderlik vasıflarına sahip bir yönetici atanabilir. Böylece uygulama ve kontrol etme adımlarının güvenliği ve güvenirliği sağlanmış olacağı gibi iş ya da faaliyet belirlendiği zamanda, belirlendiği ekiple, belirlendiği gibi gerçekleştirilmiş olacaktır. Endüstride örgütlenme, organizasyon çok önemlidir ve bunların hepsi planlama ile başlar.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.