Mona Lisa Kimdir?

Mona Lisa Kimdir?

ABONE OL
19 Ekim 2023 14:50
Mona Lisa Kimdir?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mona Lisa Kimdir?

Mona Lisa ‘nın Biyografisi Rönesans döneminin Floransa, İtalya’sında ünlü ressam Leonardo da Vinci tarafından 16. yüzyılda yağlı boya tekniğiyle yapılan bir portre tablodur. Mona Lisa, şu anda Paris’teki Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir. Leonardo da Vinci, Mona Lisa’yı 1503 yılında Floransa’da yapmaya başladı ve 1506 yılında tamamladı.

 

Doğum tarihi : 15.Haziran.1479
Ölüm tarihi : 15.Temmuz.1542
Mona Lisa kaç yaşında öldü : 63
Burcu : İkizler
Mona Lisa doğum yeri : Floransa, İtalya
Ölüm yeri : Floransa, İtalya

Tablonun modeli, Lisa del Giocondo olarak bilinen bir kadındır ve Gherardini Ailesi’ne mensup Francesco del Giocondo’nun eşidir. Tablonun modelinin kimliği, 2005 yılında Heidelberg Üniversitesi kütüphanesinde bulunan bir not sayesinde belirlendi. Tablo, Mona Lisa’nın ikinci oğlunun doğumuna ithaf edilmiştir.

Mona Lisa hakkında pek bilinmeyen 10 ilginç gerçek:

1- Fransızlar onu “La Joconde,” İtalyanlar ise “La Gioconda” olarak adlandırır, bu da “Leydim Lisa” anlamına gelir.

2- Mona Lisa’nın gerçek kimliği hala bir sır olarak kalmaktadır, ancak tarihçiler onun Francesco del Giocondo’nun eşi Lisa del Giocondo olduğuna inanır.

3- Diğer teoriler, Da Vinci’nin annesi Caterina Buti del Vacca, Meryem Ana, bir fahişe ve hatta Da Vinci’nin kendisi olduğunu iddia eder. 4- Da Vinci, tabloyu 1503 ile 1506 yılları arasında yapmıştır. İddialara göre, Leonardo da Vinci tabloyu Francesco del Giocondo’ya vermek yerine Fransa’ya kaçırmıştır.

5- Tablo, Fransız Devrimi’ne kadar birçok Fransız kralının sarayında bulundu ve ayrıca Napolyon Bonapart’un metresi Josephine’in yatak odasını süslemiştir.

6- 1804’ten beri Louvre Müzesi’nde sergilenen Mona Lisa’nın kaşı yok. Kadınların kaşlarını tıraş etmeleri, 16. yüzyıl Avrupa’sında yaygın bir gelenekti.

7- Louvre’da 6 bin tablo olmasına rağmen, ziyaretçilerin %95’i ilk iş olarak bu küçük 77 cm x 53 cm boyutlarındaki tabloya yöneliyor.

8- Tablo, saatte 1500 kişi tarafından ziyaret ediliyor ve sabit 20 derece sıcaklıkta, 3 kat cam arkasında korunuyor. Ayrıca her yıl Louvre Müzesi, 330 bin Mona Lisa temalı ürün satıyor.

9- Tablo, 1911’de çalındı ve 2 yıl sonra yaratıldığı Floransa’da bulundu. Soygunla ilgili sorgulananlar arasında ünlü ressam Pablo Picasso da bulunmaktadır.

10- Yağlı boya tablo her yıl bir gün indirilir ve temizlenir. Mona Lisa’nın ziyarete kapalı olduğu bu gün, Louvre Müzesi’nin en sakin günüdür.

YILDIZ VER 5/5 - (1 vote)

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.